dimarts, de desembre 17, 2013

L'SMART-HORT

Aquesta és la notícia publicada en la web del ajuntament de Barcelona sobre els nostres nois
Una escola d'educació especial del barri de la Font d'en Fargues, a Horta-Guinardó, ha posat en marxa un programa informàtic per controlar l'hort escolar per ordinador i per internet. La idea de tenir un smart hort va ser dels mateixos alumnes, que han desenvolupat la proposta amb els tutors i amb el suport de l'Institut Municipal d'Informàtica i l'Institut Municipal d'Educació.

L'Escola Rel és un centre d'educació especial fundat l'any 1976 per un grup de professionals de l'educació i la psicologia per atendre alumnes amb necessitats educatives especials, que funciona en règim de cooperativa. És un centre molt participatiu que sempre és obert a la col·laboració amb altres escoles i amb el seu entorn. Una de les activitats amb la qual participen els seus alumnes des de fa anys és l'audiència pública per a nois i noies, que el curs 2012-2013 duia el títol de "La ciutat digital. Les tecnologies al servei de les persones". Va ser en un moment d'aquesta activitat quan un dels alumnes de l'escola va tenir una idea: "Fer un smart hort, és a dir, controlar l'hort de l'escola amb ordinador". Mestres i alumnes van començar a pensar-hi i poc després van començar a desenvolupar el projecte.
"Podríem controlar la humitat per saber si cal regar i quanta aigua es necessita", deia un. "I una càmera per vigilar que cap ocell es mengi les verdures?", apuntava un altre. "També podríem fer una mena de para-sol orientable perquè a l'estiu les plantes tinguin una mica d'ombra", afegia un tercer. A poc a poc el projecte es va anar perfilant i va rebre el suport de l'Institut Municipal d'Educació i de l'Institut Municipal d'Informàtica.
En total és un grup de nou alumnes els que estan tirant endavant aquest projecte, que van començar des del començament, muntant ells mateixos la taula de l'hort que serveix de prova pilot. El programa que els permet mesurar el grau d'humitat de la terra on són les plantes i connectar el rec des de l'interior de l'aula també l'han fet ells. Víctor García, tutor de l'escola, explica que "això ens permet, a l'hivern, poder tenir cura de l'hort sense haver d'obrir la porta de l'aula, de manera que evitem, de passada, que ens entri aire fred a la classe i, per tant, reduïm la despesa energètica".
Els autors del projecte ho tenen tot pensat: tenen previst poder fer el seguiment de l'hort per internet i pel telèfon mòbil, de manera que els caps de setmana o en època de vacances escolars, un o altre podrà controlar l'estat de les verdures i hortalisses des de casa seva, sense haver de desplaçar-se fins a l'escola. I segueixen pensant i treballant per ampliar el projecte.