El naixement d'un nen amb alguna discapacitat produïx, amb freqüència, una crisi en la família. Els pares, que esperaven un nen normal, es queden sense saber què fer: no estaven preparats. És una situació que els ha enxampat per sorpresa. La situació és encara, si cap, més desconcertante quan el nen presenta deficiència mental. I és major, com més greu sigui aquesta. A partir del naixement del nen comença per als pares un llarg camí que travessa una sèrie d'etapes:
Incredulitat Els pares es diuen "No és veritat. El nen no té cap problema". Amb freqüència, inicien una peregrinació de metge en metge, o de centre en centre, buscant una confirmació per al que desitgen: que algú els digui que el seu nen no té problema algun.
Por i frustració. Els pares comencen a enfrontar-se a la situació, culpabilizando unes vegades a la parella, altres a si mateixos..., alternant les preguntes sense resposta amb la depressió i la tristesa. Freqüentment, es troben perduts i no saben què fer, ni a on acudir.
Acceptació la realitat. Els pares deixen de pensar en si mateixos i en les repercussions que el naixement d'aquest fill tindrà en les seves vides, i decideixen fer quant estigui en la seva mà per a ajudar-li.
Valoració del fill. I finalment, després de l'acceptació del fill, superant sentiments de culpabilitat i/o rancor, avancen cap a la seva valoració com una persona amb moltes possibilitats i algunes dificultats, a la qual cal donar suport perquè dugui una vida el més autònoma possible, sense sobreprotección, ni cures excessives.
La sobreprotección és una de les majors dificultats que el fill trobarà a l'anar creixent, si els pares, i en general tota la família, no estan molt vigilants per a no caure en aquest error. Si se li solucionen tots els problemes, si tot se li dóna fet, no podrà aprendre. I serà una persona depenent dels altres per a tot, fins i tot per a allò que pot fer perfectament per si mateix.