dimecres, d’octubre 29, 2008

Els moments difícils

Hi ha alguns moments d'especial dificultat per a la parella que té un fill amb una discapacitat. Un crucial és quan el metge els dóna la notícia, quan s'assabenten que el seu fill és diferent.

O quan, després d'una malaltia o accident, se'ls diu que aquesta persona de la família que ho ha sofert, a partir d'ara, serà diferent. Una enquesta realitzada a França va posar de manifest que aquesta conversa amb el metge, fonamental per als pares, en la qual s'assabenten de les condicions que ha nascut el seu fill, va durar en el 31 per cent dels casos tot just 5 minuts; 15 minuts en el 32 per cent, i 30 minuts en el 25 per cent dels casos. En un 36 per cent de les entrevistes va sorgir, durant la conversa, la idea d'abandonar al nen en la maternitat i, com més curta va ser la conversa entre els pares i el metge, més alt va ser el percentatge d'abandó.

El metge té un paper important que complir en aquesta situació. Ell ha d'ajudar als pares a acceptar-la sense por, sense angoixa. A assumir la "diferència" del seu fill. A voler-lo. A ser feliços amb ell i els seus progressos. És el primer que ha d'obrir les portes a l'esperança dels pares, acompanyant la seva entrada a un món que desconeixen, però en el qual estan moltes altres famílies amatents a tendir-los la mà perquè puguin anar superant la situació. Un món en el qual la solidaritat és molt important.

Altre moment difícil es presenta quan el nen arriba a l'edat d'anar al col·legi. Fins a llavors ha viscut al resguard de la família. Ara ha de sortir i cal vèncer pors i decidir. Què serà el millor: enviar-lo a un col·legi "normal" o a un centre especialitzat? I, en tot cas, a quin?

Quan acaba el període escolar i cal enfrontar-se a aquesta etapa, sempre complicada, que és l'adolescència, la preocupació se centra en el despertar de la sexualitat del fill/a, i en com preparar una futura vida professional per a ell/ella.

I, finalment, quan els pares van envellint i els va resultant cada dia més difícil atendre a les necessitats d'aquest fill, el centre de les seves preocupacions i desvetllaments és qui s'ocuparà d'ell en el futur, el dia de matí.